Code of conduct

Jag tycker att den här texten summerar större delen utav det jag känner kring det som hände under Göteborg Horseshow. 

Code of conduct finns skrivet i vårt tävlingsreglemente och är grunden till varför vi tillåts använda hästen i vår sport enligt mig. Är man inte beredd att följa det som står skrivet så tycker jag inte att man har rätten att använda ett djur, för det är ju så, vi använder oss av djuren som verktyg i en sport som vi har skapat.

I vår sport har vi bestämt att vi ska ha hästen i centrum. Att vi ska behandla hästen med respekt, att vi ska vårda och värna om den. Att vi alltid ska verka för öka vår kunskap om hästen. Vi accepterar att hästen är en levande varelse och att vi ska utgå från den. Våra regler kring sporten ska byggas kring vår syn på hästen som tävlingskompis. Det menas att vi ska tävla på ett sätt där hästens säkerhet upprätthålls och enligt min egna tolkning också där hästens vilja borde tillåtas att få spegla dess prestation. En häst som inte vill tävla bör därför få slippa.

Är det då inte helt sjukt hur man då väljer att försvara hanteringen av Penelope Leprevost behandling av hästen? Jag förstår reaktionen från hennes sida, jag förstår att hon vill göra hästen uppmärksam och vaken för att den ska vara beredd på vad som väntar. Jag förstår att det blir farligt om hästen är oaktsam inne på banan. Jag förstår verkligen allt det där. Men nu handlar det inte om det. Nu handlar det om hur hon tog sig rätten att lämna det som vi åtagit oss genom Code of conduct. Hon behandlade hästen respektlöst för ett misstag som lika gärna hade kunnat vara hennes eget. Hästar kraschar i hinder, går omkull i svängar, vrider och vänder sig i luften för att inte riva och det är bara vårt fel. Det är vi som sätter hästen i dessa situationer och vem tar straffet, jo alltid är det hästen. Så när hästen begår ett misstag ser jag inte hur vi kan ha rätten att ge en bestraffning.

Det sjukaste egentligen är att ett sådant beteende på en ponnytävling med ett barn på ryggen hade en tillsägelse varit självklar. Då hade man snackat om bortskämda ponnyungar, okunniga och dumma barn men här gör världseliten samma misstag där det bortförklaras i direktsänd TV. Där man efteråt ställer sig på olika sidor. Jag trodde alltid att man backade upp hästen? För i vår sport utnyttjas hästar till deras fulla potential men kan behandlas som skräp. Var tog respekten vägen?

Men den sorgliga sanningen är ju ändå att hästen är det enda djuret i världen det är tillåtet att slå. På vilket annat djur som helst hade ett slag varit lika med djurplågeri men gränsen är inte alls densamma när det kommer till ridsporten. 

184348

Skärmavbild 2016-03-29 kl. 22.10.30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s