Det där med sadlar

Fick en fråga om mina tankar kring sadlar och om hästarna jag rider har varsin sadel så jag tänkte försöka skriva lite kort om det. 

Jag äger en egen sadel som vi provade ut till Krypton hösten 2013 när han skulle sättas igång efter operationen. Det är en Prestige Golden Star, 16tum, typ en ponnysadel som är allround mot hopp. Sadeln provades ut och värmdes om till Krypton men jag har i princip kunnat ha den sadeln på alla hästar som jag lånat och ridit med olika paddar och kombinationer. På Krypton växlade vi mellan att använda padd under och att inte ha det beroende på hur han musklade sig och hur sadeln låg. Den här sadeln kollades tidigare i våras för att passa på Pondus. Den stoppades då om då och vi fick köpa en ny padd för att den skulle ligga bättre.

Gabina använder numer den här sadeln med en gelepadd under schabraket och en fårskinnspadd(som går att korrigera/padda upp/ner) från Mattes. Gabina kan även ha sadeln utan padden eftersom sadeln hamnar mycket uppepå hennes rygg när fårskinnspadden är under. Det fungerar lika bra både och. Genton använder också den här sadeln med fårskinnspadden under.

Wasa har också kunnat ha sadeln med fårskinnspadd under men nu fick Johanna hem sin sadel som är en likadan som jag har, dock en 17tum, men som är vidare i bommen och den kommer Wasa att få låna eftersom den sadeln hamnar närmre ryggen på honom. Adde använder även min sadel men med en tunnare padd än den som jag har.

Jag är absolut ingen sadelexpert och tror mycket på att man ska ta hjälp när man provar sadlar, för en bra sadel är A och O för att hästen ska fungera och kunna prestera. Men jag har aldrig haft en häst med ryggproblem och jag kan avgöra om sadeln ligger i balans och jag kan känna att den ligger an överallt. För mig som rider många olika hästar och som har hästar som jag vet inte kommer att vara hos mig länge så fungerar det inte att prova ut en sadel till varje ny häst som kommer. En häst som jag ska ha ett år behöver inte en ny sadel men den behöver en sadel som fungerar. Därför rider jag mycket med padd för att få upp sadeln från ryggen.

134

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s