Fokus på fel saker

Läs detta inlägg först.
”Anna är på tävlingen så hon pratar med kompisar, Anna tar en bulle, Anna pratar med en vän hon inte sett på länge, Anna tänker på sista träningen, Anna tänker på distansen, Anna kollar hur alla andra väljer att göra, Anna kollar så knopparna sitter bra, Anna borstar av lite, Anna tittar på klockan och frågar minst två andra när de ska rida fram, Anna frågar alla hur det har gått, Anna grattar alla, Anna tittar på startlistan för 7e gången….
Anna lägger fokus på fel saker.
Anders står och tittar på några ekipage sen går Anders och sitter upp för att tävla.

22

Precis så är det. Det är bara att inse att vi ibland låter saker kretsa kring det som inte är viktigt. Eller kretsa kring det som vi tror är viktigt, utan att vi rannsakar oss och reflekterar. Låter saker växa och bli större än vad de i själva verket är. Vi flyttar fokus från vårt eget mål till någonting som varken gör mer eller mindre.

Noggrannhet. Att vara noggrann är någonting helt annat än ett felriktat fokus. Att lägga tid, energi och tankar på saker som inte påverkar vår prestation och vår målinriktning är att gå en omväg mot sina mål. Det är inte meningen att vi ska slarva eller strunta i saker men att ägna tid att tänka på hur knopparna ser ut, vad stallkompisen ska tänka eller vad andra gjorde rätt eller fel på banan är att stjäla fokus från sin egen prestation.

Det som vi kan påverka är vår egen prestation och det är där vi ska lägga vår energi. Det vi inte kan påverka det behöver vi inte fundera på. Vi kan inte påverka hur andra rider, vad andra ska tycka eller om oförutsedda saker händer men vi kan alltid göra vårt bästa, genom att träna och bli trygga i att ta våra egna beslut.

Vår största begränsning är ofta oss själva. Jag kan bli otroligt besviken när jag inte klarar det som jag vanligtvis brukar klara. Jag kan tänka på hur mycket tid jag lagt ner på att det ska bli bra när andra lyckas bättre trots att jag vet att deras ansträngning inte var i närheten av min. Där blir det fel. För min prestation kan inte påverka någon annans och där måste jag istället välja att sporra mig själv att träna ännu mer, vara ännu mer målmedveten och ännu mer konsekvent.

För visst kan jag, om jag bestämmer mig för det – om jag fokuserar på målet.

8

Det är dags att förändra mitt tankesätt. Det är dags att medvetet sitta upp i sadeln med ett mål och med en vision i bakhuvudet. Sitta upp med lika mycket ”jävla anamma” som ödmjukhet. Det är dags att gå in med inställningen att varje ridpass gör skillnad om jag vill att det ska göra det. För att komma framåt krävs ansträngning och ibland också tunnelseende. Nu ska jag göra vad jag kan och inte låta slumpen avgöra.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s