Träna för tränare

Vilken tillgång det är att ha någon att bolla idéer med. Någon som är utbildad och som vet vad denne pratar om, speciellt när man själv saknar rutin och erfarenhet. 

Jag skulle inte påstå att jag är tillräckligt kunnig för att utbilda hästar och då har jag ändå ridit och tävlat ungponny i omgångar i flera år nu. Jag skulle heller inte påstå att jag har hingstvana trots att jag lånat en avelshingst ett år och haft ytterligare en avelshingst i stallet. Jag vet att jag saknar erfarenhet gällande vissa saker även om jag till störst del under alla år ridit själv hemma på grusvägar och åkrar och tränat för tränare två dagar i månaden, de ytterligare 28 dagarna har tragglandet legat på mina axlar.

Men viktigast av allt är att jag aldrig varit rädd för att be om hjälp. När problem uppstått har jag låtit andra sitta upp. Jag har kunnat be om övningar, kunnat få tips och hjälp på olika sätt för att underlätta mellan träningarna. När det inte fungerade i hoppningen så red jag några veckor med regelbunden dressyrträning istället för hoppträningarna. Det tycker jag är en viktig egenskap, att våga be om hjälp, för hjälp finns att få. Det är många som anser sig vara så duktiga att hjälp är överskattat men det är snarare att ju duktigare man blir ju mer hjälp behöver man. Ju fler infallsvinklar behövs.

Där känner jag den enorma skillnaden idag. Sedan vi bytte stall förra hösten. Nu kan jag ta hjälp många dagar i veckan om det än bara är genom att lyfta en känsla, prata om ett problem eller diskutera en lösning. För jag får så mycket hjälp av Gabinas ägare när det är någonting jag känner mig osäker på, oavsett vad det gäller. För jag vet att jag är inte tillräckligt kunnig i alla lägen även om jag absolut kan en hel del.

I höst kommer jag att fortsätta att träna i grupp för tränare två gånger i månaden i hoppning. Hårddraget är det en gång i månaden per häst. Men samtidigt så hoppar jag sällan, och har alltid gjort, eftersom jag också tävlar. Under den tiden jag hade Carpathia och försökte kvala till nationell dressyr så tränade jag dressyr två gånger, för de problem som uppstod kunde jag antingen lösa eller bolla vidare på med någon som kunde mer än jag själv. Ibland räcker det även om jag förespråkar regelbunden träning.

1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s