Det ska vara samma för alla

Jag får stryka det största sträcket av alla över gårdagens tävling.

Besviken och arg över hur man kan bedöma olika ryttare så olika och inte kunna ta diskussionen. Alla som känner mig vet mycket väl att jag är så emot att använda spö och sporrar. Alla som träffat mig vet hur försiktig och tålmodig jag kan vara när det kommer till hästar. Jag har en gång tidigare blivit påmind om att vara försiktig med mina hjälper, då när jag satt utan sporrar, utan spö, på långa tyglar på en mycket upprörd Pondus som inte ville hoppa vattenmatta.

Igår hände det iallafall och jag gjorde fel som använde spöet efter tillsägelse men jag själv reflekterade inte över tillsägelsen eftersom jag red på en relaterad linje där vi vinglade och stod emot så jag la till spöet igen på bogen mot hinder nummer fyra. Då hade jag använt spöet, på bogen, på hinder nummer tre innan. Det påstods sedan att jag använt spöet på hinder nummer två vilket inte var sant men vad hjälper det när någon redan bestämt sig?

Jag använde alltså spöet på bogen på två hinder på banan när han blev tittig. Jag använde spöet för att förstärka mina hjälper och pusha honom till att våga hoppa eftersom han blir väldigt spänd. Det hjälpte och Wasa hoppade båda hindren. Jag blev alltså diskad från klassen för att jag gjorde vad jag ansåg var nödvändigt för att vi skulle klara hindren. Jag bestraffade honom inte, jag var inte dum med honom, jag gjorde absolut ingenting som han tog skada av och han vågade göra någonting som han var rädd för. Men jag gjorde det efter att jag redan fått en tillsägelse som i mina ögon inte var befogad. 

Jag vet att jag i ett annat läge skulle göra precis samma sak igen eftersom ett spö inte är en bestraffning. Ingen av mina hästar får någonsin stryk när det blir fel men jag använder spöet i framåtdrivande syfte när det använts på bogen. Det som tog hårdast är egentligen att jag vet hur rädd och försiktig jag är om mina hästar och att jag såg ekipage efter ekipage piska sina hästar över hindren både på banan och på farmhoppningen. Jag såg ryttare som fick tillsägelse efter att de släppt ena handen och slagit hästarna på länden och som fick fortsätta varvet runt för att de inte använde spöet direkt på hindret efter utan på sista eller kanske nästsista hindret.

Jag blev otroligt ledsen och besviken men jag får samtidigt ta konsekvenserna av mitt handlande. Nu lägger jag spöet på hyllan ett tag för kan jag bli orättvist bedömd en gång så kan det hända igen och jag tänker inte riskera det. Jag har rent samvete gentemot Wasa att jag gjorde ingenting olämpligt mot honom och han fick beröm för att han klarade både de hindren som han först var tveksam mot. Sedan får alla andra tro och spekulera precis som de vill… de som känner mig vet hur mycket kärlek och energi jag lägger ner på att mina hästar ska må så bra som det bara går.

En reaktion till “Det ska vara samma för alla

  1. Det här var ju bland de sjukaste jag har hört. Jag har sett dig tävla flertalet gånger och de få gånger du lägger på spöet är det väldigt tydligt av vilket syfte du gör det; framåtdrivande. Sen strävar man väl efter att spöet aldrig ska behövas egentligen men jag vet ju att du jobbar för det så att du blev diskad känns helt sinnes. Kram till dig ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s