”Hur ska jag förklara det här?”

Någonting som fastnade specifikt i mitt huvud under gårdagens clinic var frågan ”Hur ska du förklara det här?”. Det var Louise Haga som triggade nerverna på de som var med och red. Hon frågade hur de skulle förklara sig om det blev fel och de är just de tankarna som jag känner igen mig i. Hur ska jag kunna förklara mig när det blir fel?

Mentalträning är någonting som jag tror att många utav oss behöver jobba på och det är någonting som jag tänker på varje gång innan jag sitter upp. Vilken sinnesstämning är jag i just nu? Hur mår jag och hur påverkar det hästen? Är det läge att ta igenom ett bestående problem just idag eller kan jag vänta till imorgon? Jag tror att det är viktigt att känna sig själv och förstå att man inte alltid kan prestera på topp – och att man faktiskt kan acceptera att det är så. Jag har en tendens att alltid bli besviken när jag inte klarar det som jag anser att jag borde. Men jag har blivit duktig på att vända det negativa till någonting bättre. Det är aldrig någon ide att börja traggla på det som är svårt om man inte känner att man är redo att tålmodigt jobba med problemet när det uppstår. Vi ska aldrig skapa bråk eller spänning när vi rider samtidigt som man behöver träna på att lämna comfort-zonen. Men vi måste lära oss när det är läge att backa för att undvika onödig spänning.

Hur ska man då förklara sig när det blir fel?
Svaret är enkelt, vi behöver inte förklara oss för någon annan än för oss själva. Om vi är ambitiösa nog så kan vi analysera våra misstag och lära oss någonting utav dem men vi är aldrig tvungna att ge en förklaring till någon annan. Våra misstag är inte öppna för allmän beskådning om vi inte själva väljer att ha det så. Men någonstans så knyter det sig alltid i magen när det blir fel och jag tänker på hur jag ska kunna berätta varför det blev så som det blev -men igår insåg jag hur komiskt det var. För innerst inne vet jag ju att den enda som behöver en förklaring är jag själv och jag är inte mer än människa.

91

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s