En vanlig vecka

Varierad ridning är A och O för en hållbar och positiv häst. Jag har alltid varit för att man ska rida ut till största del och det är främst eftersom det alltid är det som jag haft möjlighet till. Där vi stod tidigare så fick vi rida till en ridbana som var mindre än en vanlig dressyrbana. Inte alls tillräckligt stor för att träna i på riktigt men den dör till de syfte som vi använde den till. Jag red ut 9 av 10 ridpass även vintertid.

Där vi står nu finns en ridbana och visst blir det automatiskt så att den används mer än vad det är tänkt när det hinner bli mörkt ute. Men jag rider aldrig där mer än tre dagar i veckan. Oftast två gånger eller mindre och resten rids de ut eller träning/tävling/vila. Jag brukar tänka varannan dag lite hårdare och varannan dag lite mindre krävande oavsett om det är ute eller på banan.

Jag hopptränar varannan vecka i grupp och nu är det Gabina som fått åka de senaste gångerna eftersom hon behöver komma iväg och hoppa eftersom hon är yngre. Johanna hjälper med mig Wasa hemma eftersom vi oftast behöver lägga mer tid på markarbetet än själva hoppningen. Han brukar vi ta en gång i veckan och då hoppar vi nästan alltid studs och jobbar mycket med eftergiften, avspändheten och balansen. Hoppa högt vet vi att han kan så det gör vi nästintill aldrig. Hindren ligger till största del på 40-70cm och sedan tar man något språng högre om det är tävling till helgen.

Vilodagar lägger jag in när det passar. Wasa har två dagar som han tar det lugnare. En helvila och en som jag brukar skritta ut på, de brukar jag lägga i rad så gott det går och då efter tävling så att man trappar upp igen inför helgen därpå. Gabina får vilodagar när annat kommer ivägen men eftersom hon är yngre så rids hon mycket mer enligt varannandag principen och därav får hon lugnare dagar även när hon rids. Sedan har hon haft längre viloperioder under sommaren och kommer att få det i vinter också.
Vilodagar tror jag är väldigt individuellt hur man lägger upp det. Pondus som jag hade tidigare fick aldrig vilodagar eftersom han behövde gå varje dag. Jag tror han stod ungefär 5-6 dagar totalt under tiden jag hade honom förutom när han hade viloperiod men under den tiden han var igång. Man får hitta någonting som fungerar på sin häst och göra så gott som man kan.

102

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s