Lita på magkänslan

Målet med många unga hästar är ofta att följa årgångs-championaten, vilket jag givetvis förstår att man vill om man har möjlighet till det. Men det är viktigt att verkligen känna av varje häst innan man börjar satsa mot ett, kanske, för högt uppsatt mål. Lika så är det viktigt att lägga upp en plan, följa den och våga backa om det blir fel.

Jag fick chansen att rida Joelsbo Melinydd, även kallad Grå, i våras och somras. 5år gammal hade han varit ute och tävlat en del. Han hade startat LC och för honom gick ungponny SM och championatet i LB. Vi bestämde oss för att prova kvala honom och därmed så gick vi upp i klasserna direkt eftersom vi behövde få rutin på höjden mer än på tävlingsbanan. Grå kvalade och utvecklades otroligt mycket i takt med att vi la upp en plan och hans ägare red honom och la ner ett stort jobb på honom inför starten på SM.

Gabina var anmäld för att starta championatet i dressyr. Eftersom jag fick Gabina så sent och det fanns mycket få dressyrtävlingar när hon kom till mig så hann vi varken rida ihop oss eller starta tillräckligt mycket för att vi skulle hinna kvala i dressyren. Anledningen till att Gabina var anmäld i dressyr var för att hon inte hade kommit ut på så mycket hoppning innan och det är större risk att pressa upp i klasserna i hoppning än i dressyr, speciellt på en ambitiös och känslig häst. Jag hade svårt ridmässigt att få till det med Gabina men tillslut så föll poletten ner och nu börjar det kännas lätt i både hoppning och dressyr.

Det gäller att verkligen känna efter för det får inte bli fel. På en ung häst så gäller det att alltid ligga på pluskontot, alltid förbereda inför varje ny uppgift som ges. Alltid känna av och hellre gå för långsamt fram än att stressa fram någonting. Framförallt så måste man vara noga med att alltid backa om det blir fel. Att starta en klass lägre än vad man tänkt eller sänka hindren direkt när det blir fel. Det ska vara lätt, ett fel ska komma medan det är lätt så att man inte stöter på problemen när det är för höga hinder.

Det är en bra riktlinje att försöka rida hästarna efter rätt årgång för att ligga i fas men samtidigt så måste man vara klok nog att aldrig gå för fort fram. En häst som får längre tid på sig kommer antagligen ikapp snabbare än en häst som är rätt i fas på grund av stress och sedan får en miss och sedan får backa rejält – då är det svårare att komma i fatt. I dressyr är det ju skillnad från hoppning. Ett fel i dressyren blir inte lika märkbart som i hoppningen där en krasch kan skapa större problem. Det viktigaste är som sagt att följa sin magkänsla och skynda långsamt. 

img_0760

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s