Framhoppning

Framhoppningar för mig är ett stressmoment där det känns som mycket kan gå fel men jag har blivit väldigt mycket bättre på att hantera stökiga och stressiga framhoppningar.

De senaste åren har det blivit väldigt vanligt med ridning i ett varv och med skritt på spåret. Det måste vara det bästa som har hänt för säkerheten på en framhoppning. Nu har det blivit betydligt enklare att hålla sig ur vägen och göra klart sin uppgift utan att behöva väja för personer som rider i det motsatta varvet samtidigt som det blandas mellan skritt på och innanför spåret. Sådant kunde göra mig galen. Personer som skrittar på spåret när det tydligt står vid ingången och i ryttarmeddelandet att skritt sker innanför spåret. Det är sånna där extra störningsmoment som tog energi och tid från rätt saker.

När jag kommer in på en rörig framhoppning ser jag till att skritta innan jag börjar göra någonting, bara för att låta hästen ta in miljön. Sedan håller man sig till basic. Man börjar inte krångla till det på en framhoppning där man ska värma hästen, man byter inte taktik eller försöker ändra på någonting.

Gabina behöver ganska många språng för att hoppa av sig till första klassen så då brukar jag rulla igång på ett lägre hinder och sedan höjer man upp och tar 2-3 språng innan man nöjer sig. Brukar försöka ta ett språng precis innan jag går mot banan. Men det är sällan jag hoppar hindren på full höjd. Brukar hoppa lite lägre för att hitta rätt känsla. Behöver man hoppa högre för självförtroendets skull så är man i en för svår klass tycker jag. Man ska göra det så lätt för sig som möjligt. För det är bättre att ta ett språng och nöja sig med det än att stressa upp sig för saker man ändå inte kan påverka.

4
Adonis, Nyby Torshälla Ridklubb våren -16
dsc_0209
Carpathia, Strömsholms RSF, våren -16 (vår sista tävling)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s