svar del ett

Hur högt tror du Adde kommer kunna tävla?
svar: Det är svårt att svara på men jag vet att högt kan han hoppa så höjdmässigt är det inga problem. Men det beror helt på hos vem han hamnar. Han behöver hoppa mycket mer regelbundet än vad han gör nu och behöver rutin vilket han idag saknar, men trots det har han presterat väldigt bra på tävling. Adde kan hoppa hus och har en superhärlig inställning till hinder så jag hoppas verkligen att en kunnig hoppryttare köper honom och tränar på hans svagheter, då kommer han kunna tävla högre också! Man får inte glömma att han var på sin första hoppträning i våras.

Av dom hästarna som du rider nu.
Vilken tror du kommer bli bäst och vilken gillar du mest?
svar: Just nu rider har jag ju bara Gabina hemma just nu och ska jag vara ärlig så tror jag otroligt mycket på henne. Hon flashar inte när hon hoppar som Adde men hon hoppar otroligt lätt och okomplicerat. Med henne har vi tagit det väldigt försiktigt eftersom hon har varit ung och behövt få den tiden hon fått. Det är ingen häst man stressar med för då är risken att man förstör för henne och gör henne osäker. Jag tror att hon kommer kunna gå de högsta klasserna absolut, men hon behöver lita på den på ryggen. Tanken är att försöka rida LA/110 när vi är redo för det och då är hon ändå bara 6år nu.

Jag tyckte otroligt mycket om Wasa när jag hade honom. För han var en otroligt vänlig och personlig häst. Mysig och otroligt kärleksfull. Han känner jag också att han kommer kunna hoppa högre än vad vi gjorde med tiden men han hade lite hjärnspöken som ställde till det ibland och jag var inte tillräckligt duktig för att reda ut det då.

Den häst som jag tyckt varit absolut roligast Pondus. Det för att min ridning passade honom väldigt bra, jag har svårare att hitta ridningen på Gabina även om hon är en mycket mer okomplicerad häst som går bättre för mig än vad Pondus gjorde, men det handlar om vad man trivs med. Han har det känts så otroligt lätt med, iallafall i hoppningen. Han kunde också hoppa hur högt som helst men han hade ett himla humör ibland som ställde till det, men han var en riktig vinnarskalle som älskade uppmärksamhet. Han hade en mjuk och go sida som han ofta försökte dölja och spelade matcho istället. Men jag hoppas att när han kommer hem som valack igen att den sidan kommer att synas mer!

Jag tycker att det är en väldigt svår fråga att svara på eftersom jag tycker värdigt väl om alla hästar jag rider även om hästarna inte alls passar mig så ser jag deras positiva sidor och är villig att lära mig att rida på de sätt som de trivs med. Även hästar jag inte alls tyckt om att rida har jag tyckt väldigt bra om som individer och det är en förutsättning för att det ska fungera på ryggen. Jag har nog aldrig haft en häst som jag inte har tyckt varit fantastiskt på sitt eget vis?


Vilken typ utav häst gillar du bäst att rida? 🙂
svar: Jag tycker bäst om grövre hästar. Hästar med mycket kropp framför sig så att säga. Wasa och Irus som jag hade för några år sedan är praktexempel på mina favorit typer rent exteriört. Även om Pondus var en nättare häst så hade man mycket häst framför sig, lite resning som gör att det inte känns tomt framför en.

Att rida tycker jag om ”snabba” hästar, alltså hästar som har en snabbt rörelsemönster även om de inte är pigga. Adde är för mig en häst med långsamt rörelsemönster och typiskt storhäst/dressyr, men det innebär inte att de inte kan vara energiska och pigga, de är viktigt att skilja på. Jag vill ha kvicka hästar som gärna ”håller” lite i bettet. Jag har jättesvårt att rida hästar som man måste vara mjuk och försiktig i handen med. Men de ska absolut inte vara okänsliga. Krypton, Argona och Pondus är bra typer som jag gillar rent ridmässigt. Det krävs inte allt för mycket hjälper men de går inte tomma i handen.

Film nedan på Irus, som är rena drömhästen rent kroppsligt. Älskar grövre hästar som inte är tungridna. Tyvärr passade min ridning inte alls på henne. Men jag tyckte extremt mycket om henne ändå, det är lite det som är skillnaden. Jag har svårt för känsliga hästar och Irus ville inte att man höll henne i munnen samtidigt som man inte kunde rida fram henne till handen eftersom hon var så känslig för allt. Men hon var häftig att rida när man hittade rätt knappar.

Carpathia var också en såndär häst som passade mig som handen i handsken. Så otrolig villig och okomplicerad. Men vi jobbade mycket på att hitta suget på bettet eftersom hon gärna blev lite tom i handen och explosiv när jag fick henne. När vi började med terrängen så fick vi en helt annan häst med ett helt nytt sug!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s