#detärminsport

Vilken seger! Peder tog hem Jerringpriset igår och hästfolket visade ännu en gång hur hängivna och engagerade de är gentemot sina utövare. Det här priset var vårt lika mycket som det var Peders. Det här var hela hästsveriges pris. 

Men det är alltid såhär när det kommer till ridsport. Vi behöver alltid alltid hävda oss. Det blir alltid snack om orättvisor och om fusk när ridsporten tar plats i media. Det spelar faktiskt ingen roll hur stora framgångar ridsporten levererar med, den blir alltid åsidosatt och alltid ifrågasatt. En världscup omgång blir avbruten i direktsänd TV och ett OS-silver, i sveriges näst största sport(!), blir bortvalt från att visas på 2016 årskrönika. Är de då verkligen så konstigt att hästsverige sluter sig samman när en utav deras egna blir nominerad till någonting så stort som ett jerringspris, folkets egna pris? Idag hörde jag på radio att de pratade om att hästsport är man inte så insatt i eftersom det nästintill aldrig visas på TV – och är det då så konstigt att hästmänniskor ständigt måste försöka hävda sig mot den stora skara? Är det så konstigt att ”hästtjejer mobiliserar sig”, som en del uttrycker sig, och röstar på deras stora idol? Är det så svårt att förstå?

Alla som ger sig in i tävlingen vet redan spelets regler. Den med flest röster vinner, inte den som är mest värdig sin vinst. Den här gången vann Peder Fredricsson och det stort. Det var inte uppgjort och det var inte fusk. Alla tilläts att rösta precis mycket och flest röster föll på Peder. Alla de som var nominerade till Jerringpriset var värdiga vinnare -annars hade de inte varit nominerade från första början. Om man i efterhand ska börja jämföra vem som var mest värd segern så tappar priset sin grundidé, att folket ska få välja sin egna vinnare. Om ett OS-guld är mer värt att vinna än ett OS-silver, varför då inte bara nominera person med ett guld i bagaget? Varför tillåta en nominering av en silvermedaljör om segern sedan ska ifrågasättas?

Men så är det och så har det alltid varit. Redan från att man var liten och red på ridskolan så fick man höra att häst gjorde sig bäst på macka och att ridning inte är någon sport. De uttalandena är de som ligger till grund till ifrågasättandet av hur förtjänt detta pris var för Peder. Men så är det och då kommer det alltid att vara, ju mer vi hästmänniskor försöker hävda vår sport, ju mer trycker man undan oss. Jag tror förövrigt inte ens att ett OS-guld hade kunnat rädda Peder från alla skriverier, för ridsportens ses alltid förbi och glöms bort. Men det är inte enbart en sport för unga tjejer utan det är en livsstil som föder ledarskap, ansvar och ödmjukhet. Den engagerar och motiverar människor i alla åldrar. Det här är vår sport och det är vårt pris. Det är ridsportens pris och det kan ingen ta ifrån oss.

3319558_1200_675

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s