Xenona – inridning

Sakta men säkert jobbar vi oss framåt i den mån som går. Mona har gjort sig hemmastadd i sin box och hon får fri tillgång på mat och har börjat äta riktigt bra både ute och inne. Det gick lite upp och ner till en början men nu verkar hon känna sig trygg i den nya miljön och har ro att äta ordentligt i hagen. Hon behöver all mat som vi får i henne så det är bara bra att hon är matglad! Hon får nästan 20kg hösilage per dygn. 

Hos oss har det varit isgata i hagarna och det gör att hon är lite explosiv och på tårna när hon inte kan göra av med all överskottsenergi. Det är en stor omställning att gå på lösdrift i flock till att flytta in på box och få egen hage med andra rutiner och med hästar som flyttas runt och rids. Mycket nytt att kika på också såklart.

Vi har haft sadel på henne vid några tillfällen men mest har vi jobbat med hanteringen. Det enkla som att borsta och kratsa hovar, och stå still. Mest småpyssel eftersom vi inte velat ta ett steg framåt när vi inte haft underlag för att komma vidare. Igår drog vi för första gången sadelgjorden fullt. Alltså så hårt att man hade kunnat sitta upp och hon säger inte mycket. Vi har hängt på henne men vi kommer inte att sitta upp förrän vi fått underlag i hagarna eller paddocken för att kunna rasta henne ordentligt. Vill inte sitta upp och riskera bakslag på grund av att hon är överladdad. Det är bara dumt. Vi förbereder henne väl med allt det andra tillsvidare.

tisdag kommer hon att verkas för första gången hos oss och det vet vi inte hur det kommer att gå. Hon är ganska otålig när vi håller hovar, inte ovillig utan mer att hon börjar gå när hon känner sig klar. Det jobbar vi såklart vidare på.

Tänderna kollade vi för två veckor sedan cirka och vi kommer ta bort vargtänderna när det är dags för henne att få en vila. Men veterinären tyckte de kunde sitta kvar ett tag men tyckte vi skulle ta dom i samband med att hon skulle få en vila från allt för att låta munnen vila ordentligt. Gissar på att vi kommer låta henne vila när vi komma upp och börjat rida på henne regelbundet. Men allt hänger verkligen på vädret just nu. 

Hon är verkligen så söt. Så snäll och ödmjuk på något sätt. Ser många likheter mellan henne och Gabina. Dom har lite samma personlighet att vilja vara till lags. Dock är det mer nerv i Gabina. Mona känns som en väldigt trygg och förtroendefull individ medan Gabina har mer fullblod i sig och lite mer turbo i sig. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s