”En erfarenhet rikare”

18493201_1355765644489847_966292291_o

Genom livet samlar vi på oss olika erfarenheter och därmed har vi alla olika bagage att bära. Flera olika människor kan genomgå samma sak men få helt olika saker utav det.

När det kommer till djur har jag inställningen att man aldrig ska utsätta ett djur för en dålig erfarenhet. Man ska aldrig utsätta hästen för någonting som skulle kunna sluta med ett tappat självförtroende. Aldrig be den om någonting som den inte är kapabel till. Aldrig tvinga eller kräva underkastelse men samtidigt kunna växla på gränsen mellan att våga jobba ytterligare ett steg framåt i utvecklingen och att låta arbetet kännas lätt och naturligt. Jag tror ju att en rätt skolad och en förtroendefull häst aldrig kommer att stanna på grund av höjder eller om den då en gång skulle utsättas för en för svår uppgift. Till saken hör ju dock att sådana hästar inte skapas av sig själva. Det tar tid att rida in sig på nya hästar och det tar tid att hitta ett förtroende. Det ska få ta tid. 

Det är därför jag har varit så noga med att inte gå fram för fort med Tudi, en häst som antagligen gjort betydligt mer än vad jag kommer att göra de närmsta åren eller överhuvudtaget. För hon är bekväm och jag har ingen riktig känsla över hur jag ska rida henne för att få bästa resultat. Jag är rädd för att bli en av de som går upp i klasserna för att hästen är kapabel och för att jag gjort några felfria starter. Det är i mina ögon inte sunt hur man kan vara beredd att offra hästen i jakten på egna framgångar.

Alla erfarenheter gör oss inte rikare. Iallafall inte för hästen. En äldre häst med rutin tar kanske inte ett stopp eller ett kråkhopp med samma besvikelse som en yngre förmåga. För en äldre häst har förhoppningsvis med sig ett bagage med många bra språng och många goda erfarenheter från träning och tävling att den kan rädda när ryttare tänker fel. Men en yngre häst saknar utgångspunkt, den saknar vetskapen om hur det ska kännas och jag blir illa till mods när unga hästar tas upp i klasser, stannar ut sig, för att sedan starta samma klasser igen helgen därpå. Jag får ont i magen när jag ser hästar trampa om och rädda situationer där en äldre häst antingen skulle ha rutinen nog att lösa problemet eller hjärna nog att stanna för att avvärja ett kommande problem.

13390747_258795837845108_933976514_n
Adde debuterar LB/100cm våren – 16

När det inte känns lätt längre så bör man tänka om. Ger verkligen alla erfarenheter oss någonting bra eller sätter det bara spärrar som inte fanns där tidigare. Lyssnade tidigare på Ridsportpodden där Peder Fredricsson berättade att det finns två sätt att rida hopphästar. Det ena är att bestraffa hästen när det gör någonting fel och på så sätt lära hästen att det är fel att stanna. Alternativ nummer två var att man aldrig sätter hästen i en situation där den kommer fel eller där den känner ett behov av att stanna och så med tiden kommer hästen att stöta på problem men då finns aldrig några andra alternativ att ta till än att försöka. En häst riden på de sättet kommer i längden att ställa upp betydligt mer än hästen som blivit bränd av en oerfaren ryttare som velat för mycket men saknat kunskapen att veta när det var dags att bromsa för hästens skull.

Ser fortfarande tillbaka på tiden med Adde och är otroligt glad över att vi valde att inte ta upp honom i klasserna i höstas. För vi sålde med handen på hjärtat en häst som aldrig stannat. Vi förvaltade en talangfull ponny helt utan erfarenheter, som hoppade hus och som kunde hoppa i vilket läge som helst. Där gav vi bra erfarenheter även de gånger han kom lite fel så visste han hela tiden sin uppgift och vi gav honom stöd i det modet han hade och uppmuntrade alltid hans positiva sidor samtidigt som vi slet med det som var svårt. Han är en typisk sådan häst som man kan bränna om man har för bråttom. Om man pressar och pressar och aldrig tar steget tillbaka.

Vi måste vara rädda om vilka erfarenheter vi lägger på hästarna om vi ska börja tänka på vad det egentligen medför. Vi tar oss rätten att bestämma över en levande varelse, det ska vi vara försiktiga med att utnyttja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s