There is no substitute for hard work

img_1292
Hippologerna visade upp Kadrilj på DUS skånes ungdomsdag.

Det är en gyllene gräns mellan att vara trött och att vara trött. Igår var en sådan dag då kroppens alla signaler slutade fungera och man var så utmattad att man bara sjönk ner på köksstolen och blev sittande innan man beslutade att flytta sig från stolen till sängen. Jag tror att det var att jag varit på helspänn inför tentan, som förövrigt kändes betydligt enklare än vad jag hade väntat. Luften gick bokstavligen ur en när vi var hemma för att äta lunch -och då skulle man orka ladda om för redovisning.

När jag sedan red Tudi så gjorde jag ett tappert försök att ta till mig av det vi lärt oss på ridläran. Att driva på den svaga sidan, den sida som blir tom/lätt i handen, för att få mer påskjut från det bakbenet och därmed få ett jämt stöd i handen. Det lät betydligt lättare i teorin än vad det var i praktiken. Men visst fick jag stöd i handen, om nu hundra kilo häst var bättre än att noll i handen. Jag tror dock att jag är på rätt väg men min kropp som helt saknade energi klarade inte riktigt av att reda ut uppföljningen utav detta med att driva hästen till stöd in i handen. Det tar vi en annan dag när hjärna och kropp samarbetar bättre. Jag har en plan åtminstone och då är jag ett steg i rätt riktning. Med utbildningsskalan inpräntad i pannan så finns en vision om hur det ska kännas.

Testar den mekaniska hoven i stora ridhuset på Flyinge.

Temadag med underlag i centrum blev det denna tisdag. Professor Lars Roepstorff var här och pratade om banunderlag hela förmiddagen för att sedan prova den mekaniska hoven i stora ridhuset. Mycket man redan visste som bekräftades. Olika underlag och variation är det allra bästa och inget underlag är det optimala men de är mer eller mindre bra beroende på vad för typ av häst som ska rida på det och vad det är den ska utföra. Man måste jobba på 80% av sin kapacitet för att få effekt utav träningen och därför har dressyrhästar dålig kondition eftersom de aldrig kommer upp i puls innanför ridhusväggarna. Energi kan aldrig försvinna endast omvandlas och skador i rörelseapparaten är den vanligaste anledningen till att hästar möter en veterinär och det är på grund av att vi utnyttjar deras atletiska förmåga. Med kunskap kommer ansvar och förhoppningsvis sitter en del utav det som sades idag kvar till imorgon.

Denna tisdagskväll ska börja avrundas nu klockan 22.23. Jag har en uppgift kvar om hästars inlärning som ska vara inne imorgon. Den ska jag skriva klart nu ikväll är tanken och sedan tänker jag njuta av att ha helgen fri från måsten annat än att umgås med Tudi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s