Att plugga häst – Inte bara söta mular att pussa på

Såhär härligt väder bjuder skåne på idag. Det är nästan så varmt att man skulle vilja låta en del utav hästarna få gå nakna ute. Det är inte speciellt många plusgrader men solen värmer mer än vad man tror. Detta väder får en att längta efter våren, för min hypotes är att den kommer fortare till skåne än vad den kommer till där jag bor hemma i mellansverige.

Jag lyckades byta bort en utav mina stalltjänstdagar som jag har nästa helg mot att jag tog en stalltjänst idag. För mig är det ett väldigt bra byte eftersom det är skönare att ha dagarna utspridda än två dagar i rad enligt mig. Nästa helg har jag dessutom hand om ett gäng extra hästar hela helgen då en tjej i stallet åker hem och hon har tre hästar och sedan åker Bella till Göteborg och då ska jag ta hand om Coralee också. Så det blir fem hästar under nästa vecka att sköta och rida så mycket jag hinner och orkar utöver skola med dubbla lektioner varje dag.


På helgerna när vi har stalltjänst så är vi tre stycken från klassen som har hand om hela stallet på 22 boxar, de fyra unghästarna och sedan AG/aktiv grupphästhållning. Där får man känna hur det riktiga stalljobbet går till även om skoldagarna egentligen är betydligt mer ”stressande” med tider att passa. Vi var ganska effektiva imorse med mockningen i stallet och gjorde iordning grovfodret direkt efter.

På vardagar får vi grovfodret hackat för att det ska bli lättare att hantera och då får vi det även framkört till varje box. På helger har vi en grovfodervåg som vi använder och då har vi långstråigt hösilage vilket gör att hästarna inte hinner äta lika mycket. De flesta hästar äter ungefär 20kg av det hackade hösilaget varje dygn men det långstråiga blir det runt 15kg.

Vid lunch var det dags för hagbyten och hästarna som gick ut på morgon får komma in och äta lunch medan de som varit inne får komma ut. Våra unghästar går ute både för- och eftermiddag men kommer in och äter lunch.

Vid 12.20 var allt klart och vid 14.30 ska jag tillbaka ner till stallet och påbörja eftermiddagen. Då ska det fodras igen, mockas och AG ska kollas igen så att det finns foder för natten. Gissar på att vi är klara innan 17.00 tiden och tidigare om allt flyter på bra. Ikväll ska vi iväg till några i klassen som fyller år och där emellan ska jag pussa på Tudi. Dagarna går fort när man har mycket att göra. Klockan ringde 05.00 imorse och jag började fodra på flyinge vid 06.20. Nu ska jag ta någon timme och skriva klart min unghästuppgift!

img_1972

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s