Genom utbildning gör vi hästen en enorm tjänst

”If you are fond of a horse and wish to do him a real favour – train him well. teach him good manners, good habits, both in the stable and under the saddle. You need never worry about the future of such a horse if any reason you may have to part with him. You assure him of friends wherever he goes. Perhaps the greatest kindness you can do any horse is to educate him well.” – Tom Roberts

7
Joelsbo Melinydd aka Grå, ungponny SM 2016 för femåringar.

12
Gabina 5år debuterade hoppning sommaren 2016.

För visst är det så. Att det är så enormt viktigt vilken grund man lägger hos de yngre hästarna. Vilka gränser man sätter och vilka beteenden som man uppmuntrar. De yngre hästar som jag har ridit har varit i runt femårs åldern och där är förhoppningsvis en viss grund redan lagd och man jobbar med att bygga vidare för att kunna bredda ytan man har att balansera på. Ju större yta ju mindre risk är det att falla utanför kanten.

Så visst är det viktigt, enormt viktigt. För vi vill inte göra fel, varken för vår egen skull eller för hästens skull. Vi vill ofta så väl även när det blir fel. Jag har alltid tyckt att jag varit för oerfaren för att ha unghäst, tyckt att jag behövt mer kött på benen för att inte hamna i ett läge där hästen tar skada av min bristande kunskap. Men skulle jag köpa häst idag skulle jag leta efter någonting yngre. Någonting som jag får vara med att forma, någonting som ingen annan hunnit misslyckas med. Jag kommer nog alltid hålla fast vid att barn inte ska ha unghästar, för det kan bli så mycket fel och hårdast drabbad blir ändå hästen. Det ska finnas någon annan som är med och delar på ansvaret, som vågar säga stopp och som har erfarenhet nog att kunna guida ekipaget vidare, men så är det verkligen inte alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s