2018-07-18

Om någon hade satt ett par tömmar i mina händer för ett år sedan så hade jag inte klarat av att hålla i dom utan att de hade trasslat in sig. Idag åkte tömkörningsgjorden på frivilligt på Goldie och jag tänker genast på hur pinsamt dålig jag var när jag för första gången skulle prova detta i skolan direkt efter juluppehållet. Då gick bokstavligt talat min mentor bredvid mig och hjälpte till att hålla i tömmarna för att jag skulle ha en aning om hur jag skulle Tudi att följa det böjda spåret. Men visst gjorde det susen att gå in i unghästblocket under 10 veckor där vi i princip longerade varje dag i flera veckor för att sedan gå över till att tömköra istället. Tillslut trillade poletten ner för mig och nu är det här riktigt roligt. Efter en tid in på körblocket så kunde jag till och med hålla tömmarna rätt i handen utan att det kändes märkligt.

Jag tillhör gruppen hästmänniskor som knappt longerar hästar eftersom jag alltid har tyckt att en lina är svårt nog att hålla reda på, föreställ er då hur jag kände första gången med en lina i varje hand och en longerpisk på det. Jag har mindre roliga erfarenheter med hästar från marken än vad jag har från ryggen som kanske är det en bidragande orsak till att jag inte lagt något större engagemang i att lära mig på riktigt.

Tillbaka till Goldie som glänste på tömmen. Det här gör vi definitivt om vid ett senare tillfälle. Han har en trängande vänsterbog som vi jobbade med och sedan gjorde vi galoppfattningar i mängder eftersom han i ridningen slår sig fri just i fattningen och skjuter på med bak. Nu gjorde han runda, lugna fattningar i balans. Väldigt roligt att se och som sagt så är det roligt att jämföra hur jag för ett halvår sedan höll på att bli galen på tömmar, spö och de där spåret som alla verkade klara av att följa utom jag. Man inser hur mycket man faktiskt lärt sig när saker som kändes omöjliga helt plötsligt kan göras på ren rutin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s