Svarar på frågor

Jag gjorde som övriga och la ut en frågestund på instagram och frågorna tänkte jag svara på här eftersom jag tycker att det är väldigt mycket roligare. Svarar inte på alla och någon fråga svaras på i en annan fråga och därför kom den inte med. 

Hur många hästar har du haft?
svar: Jag har ägt en egen häst, Krypton. Sedan har jag haft Paloma, Caramelle, Nemo, Irus, Argona, Pondus, Carpathia, Gabina, Ponderosa, Wasa, Lillan och Mona ”hemma” av olika anledningar, några har jag lånat och andra har jag bara ridit, hjälpt till att sälja etc. Det går att läsa om hästarna jag haft under ”Tidigare hästar”, där nämns även några utav dom som jag ridit extra. Nu har jag bara Tudelu.

Ska Tudelu säljas?
svar: Hon kommer att säljas men det kommer inte vara en ”offentlig” försäljning.

Vad är ditt mål med Tudi?
svar: Jag planerar att starta fälttävlan på henne i höst och min förhoppning är att hinna prova på 120cm med henne innan terminen är slut.

Vad är det högsta du har tävlat?
svar: Hoppning – MSVB/120, dressyr – LA:p1, fälttävlan – P90 och Working Equitation – LA.

Vad fick dig att söka till Hippologen?
svar: Jag kände att om jag ville jobba med hästar så krävs det antingen att man har meriter och erfarenhet eller en bra utbildning i bagaget och eftersom jag inte hade resultaten med mig så behövde jag en utbildning istället. Jag ville gå en utbildning där man får en bra och bred grund. Eftersom jag också bor precis vid Strömsholm så blir det automatiskt att många här går utbildningen och man fick höra väldigt mycket bra om den.

Vad är det bästa med utbildningen och med Flyinge?
svar: Det absolut bästa som jag tar med mig är all kunskap som vi fick ta del av dagligen. Vi hade väldigt engagerade lärare, det var blandade lektioner på sal och i stall. Det var som ett enda långt ridläger om man kan uttrycka sig så. Visst blev det väldigt mycket ibland men min förhoppning är att hitta ett bättre sätt att studera nu till tvåan så att jag inte ska få alldeles för mycket. Det bästa med Flyinge överlag var den vackra miljön och kanske just det att det alltid var rörelse, medan vi trimmade dressyr i ett ridhus så pågick Baltic Cup i ett annat. Medan vi lärde oss om sjukdomar och genetik så var bruksprovet i fullgång i stora ridhuset och vi hade fantastiska hästar genom hela utbildningen.

Dina bästa tips för att hitta hästar att låna?
svar: Den är svår. Många säger till mig att jag har haft tur som fått låna så mycket hästar man samtidigt känner jag att jag har slitit för det. Jag började med ponnyerna som vägrade hoppa, min första foderhäst var 20år och hade en senskada så jag skrittade igång henne i flera månader innan jag kunde rida. Carpathia kan man väl säga var min första häst att låna som hade gått högre än vad jag hade gjort och då hade jag innan ridit hennes avkomma åt uppfödaren och fick sedan möjligheten att låna Carpathia efter det. Jag har hämtat en foderhäst direkt från rehab där den stod för att den i princip bara hade stått på bakbenen och var utredd för allt och inget. Jag hade en foderhäst som slog runt fyra gånger när min tränare tömkörde och sista gången sa hon att jag inte fick rida på den mer och då hade mamma under en tid innan gått med longerlina och dragit ner henne när hon ställt sig medan jag red.

Mitt tips, visa framfötterna. Gör det lilla extra och var inte för kräsen. Ibland får man nöja sig med att göra ett riktigt bra jobb och sedan bli av med hästen när den är bra nog. Det är tråkigt men jag tror att man lär sig otroligt mycket längs med vägen. Varje häst är en erfarenhet i sig och jag tror att hårt slit kommer att ge tillbaka en dag.

38941573_10200253149834675_17497186_n
Några dagar efter den här bilden togs bokades operationstid. 

Vad hände egentligen med Krypton?
svar: När vi köpte honom gick han inte igenom besiktningen men vi valde att köpa ändå. Året efter opererade vi honom för en lös benbit i vänster bakknä. Det var en ganska stor bit som skapat en kraftig inflammation inte bara i området kring knäet. Han sattes igång under ett år och behandlades vid ett antal tillfällen med IRAP under den tiden. Jag tävlade sedan i ungefär ett år innan det började krångla igen. Efter operationen hade han en kronisk hälta i sitt vänster bakben i och med att det saknades den här biten som han antagligen haft lös sedan långt tidigare.

När vi kollade upp honom igen hade han förändringar i sitt högra bakknä på grund av att han gått länge med problem vänsterbenet. På grund av det här hade han även problem med ryggen och hade Kissing Spines som påverkade honom i och med att han inte kunnat arbetat rätt på grund av bakknäna. Vi behandlade under sommaren, vid två tillfällen om jag minns rätt men det var enbart underhåll tills dess att vi hade bestämt oss för hur vi ville gå vidare. Vi bestämde i princip i Augusti att han skulle få somna in men det dröjde till December innan jag var redo att släppa honom.

Kommer du att köpa en ny häst efter Tudelu?
svar: Just nu är jag väldigt öppen för vad som kommer att hända i höst i och med den hökris som råder överallt. Jag trodde egentligen aldrig att jag skulle säga det men jag vill äga en egen häst sedan är jag somsagt öppen för förslag gällande andra typer av samarbeten tills rätt häst dyker upp. Men först vill jag börja skolan i höst, se hur mycket tid det kommer att ta, komma in i rutiner och ta vara på sista terminen med Tudi.

Ponny eller storhäst?
svar: Kommer nog alltid säga ponny, känner mig mer bekväm där och skulle gärna vilja ha en ponny att matcha mot ungponny SM eller championat, visa på test osv. Men för framtiden blir det såklart en storhäst till mig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s