För lite att rida?


Till er som funderar på att söka till Hippologprogrammet och undrar om man behöver ha egen häst med sig så är svaret nej. Du behöver absolut inte ha egen häst för att få många timmar i sadeln för hästar kommer det att finnas så att det räcker och blir över.

Under programmets första år är det inte mycket schemalagd ridning. Vi red varannan vecka under en termin, det vill säga att vi var två grupper åt gången som befann oss i ridblocket och delade då på en häst under antingen vårterminen eller höstterminen. I unghästblocket red vi in en häst och den reds inte speciellt mycket och som sista block hade min grupp körning och där var vi schemalagda tre dagar i veckan och övriga dagar kunde vi beroende på vilken häst vi hade även rida våra körhästar. Utöver den här ridningen så fanns dagligen reservhästar som vi kunde rida, nästintill alltid tre-sex stycken beroende på intresse.

Här på Strömsholm är det betydligt mer ridning på schemat och vi har lektioner med våra unghästar fyra dagar i veckan, så är det även för dressyr och hoppblocken. Övriga dagar ska hästarna göra ett jobb som man kommit överens om med sin lärare. För de flesta är det uteritter som behövs men även andra jobb. I övrigt har vi även delar av klassen ridning på fredagar när vi har undervisningsmetodik. Här har jag även tagit möjligheten att rida igång Ackurat som varit konvalescent och det har inneburit sex extra ridpass i veckan för mig de senaste veckorna.

Att ha egen häst vid sidan om programmet har verkligen inte varit behövligt även om det såklart är roligt att ha sin egen häst att arbeta med. Men jag har nog aldrig haft så mycket att rida som jag har just nu. Det finns alltid personer som vill ha hjälp med sina hästar och jag har svårt att hinna med det jag har just nu. Det är lätt att man blir överambitiös och vill hinna med mer än vad som är möjligt. Just nu är det nästan en lyx att Kakan har vila så att jag kan prioritera andra som saker som kräver mer tid, exempel ridning av extrahästar och skolarbeten som ska lämnas in.

Jag får inte nog av min vardag. Hur trött jag än är vid klockan 20.00 på kvällarna så känns det alltid värt det. Jag rider numer alltid Ackurat på morgonen innan min första lektion. Att rida till slottet klockan 07.00 på morgonen har sin charm, kyligt men fridfullt. Det här är en tid i livet som jag inte kommer att få igen så jag tänker ta vara på den, även när kroppen skriker efter sömn och tårna känns som iskuber. Men egen häst eller inte, det kommer alltid att finnas hästar att rida.

Min skolhäst i remontblocket My heartbeat song *2015 e: Bravour – Be my Chief xx

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s