När hjärtat hoppar över ett slag


Kanske är det en överlevnadsinstinkt, att alltid ta ut sorgen i förväg, för att aldrig bli överraskad. För att alltid vara beredd på allt som skulle kunna gå fel. För att kunna förbereda sig på smärtan och kanske kunna bromsa fallet. Jag tror nästan det, att det handlar om att skydda sig själv från allt det som kan göra så ont.

Man ska inte ha häst, för hjärtat brister när man inser hur skört livet är. Min älskade Kakan som jag köpte osedd på annons i somras, som gjort mig till den lyckligaste människan i världen sedan den dagen hon klev in i mitt liv – och det bara genom att existera, gjorde sig illa i hagen för cirka 10 veckor sedan. Detta visade sig vara en ordentligt otäck hovbensfraktur med flera kringliggande skador. Någonting som kommer att begränsa henne i resten av hennes liv, oavsett hur långt det kommer att bli.

Med vetskapen om att det antagligen skulle sluta här så var jag förberedd, det trodde jag åtminstone. Men hur förbereder man sig egentligen på att höra orden som sätter punkt för så mycket? Orden som kan riva sidor ur en bok utan att du någonsin har hunnit komma till slutet. Men jag var förberedd, för fallet var redan ett faktum.

Men ibland sker mirakel. Ljusglimtar i allt det som är tungt. Hjärtat hoppar över ett slag när domen ska delas ut men jag undrar hur många kilo lättare min axlar blev. Vi är långt, långt ifrån mål men helt plötsligt fanns hopp om vi ska kunna fortsätta låta henne njuta av livet som hon förtjänar. Jag minns knappt när jag var så lycklig att tårarna tryckte bakom ögonlocken. Kanske var det dagen hon klev ur transporten och jag insåg att jag hade blivit hästägare åt min allra första storhäst? Lycka är ingenting jag tar ut i förväg men idag förtjänade jag att vara precis såhär lycklig.

Jag är lycklig för att vi inte behövde ge upp. Lycklig över att det fortfarande finns hopp och för att jag äntligen kan börja andas igen. Viktigaste av allt är att jag tänker tillåta mig att känna just det här.

En reaktion till “När hjärtat hoppar över ett slag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s