Det enda som är viktigt


Jag har aldrig uppfattat mig själv som en nojjig eller orolig hästägare. Jag är inte rädd att mina hästar ska gå sönder när de springer i hagen. Jag tror inte att de är gjorda av glas och behöver skyddas från världens hemskheter. Det är oviktigt för mig om de har lera från topp till tå när de kommer in från hagen, eller om jag glömmer ett par benskydd till ridpasset. Jag broddar inte ur när jag hoppar på fibersand och jag oroas sällan av sår och skavanker. Mina kompisar får gärna rida och jag tror inte på mirakelmetoder. Ju bättre vi rider ju bättre kommer våra hästar att må.

Men idag ville min oro inte lägga sig. Kakan var dålig och ville varken dricka eller bajsa. Aptiten var varierad men humöret var uppåt. Jag spenderade många timmar i stallet idag, med promenader och longering, fjäsk-matning och pyssel. Tillslut fick veterinären komma ut för att sonda i henne vatten även om något riktigt problem aldrig kunde konstateras. För hon var lika glad som vanligt. Men det gör ont att se på och fundera på vad som skulle kunna hända när någonting sånt här missas.

Det finns många saker man kan vara noggrann med när det kommer till hästar. Jag har provat på flera sätt, allt ifrån att sköta hästar i tävlingstall till ”industristall”, hästhållningen på ridskolan strömsholm och det egna sättet när du har ett gäng hästar att rida i skogen där ingen någonsin kommer att se dig. Det är skillnad helt klart, men det enda som egentligen är relevant är väl hur hästarna mår? Olika saker kommer alltid att prioriteras men jag är tveksam till om hästarna som får sina hovar lackade och svansen borstad innan ridpasset mår bättre än de som inte får det? Jag vet vilka saker som jag prioriterar och vart mitt fokus hamnar när jag är i stallet. Jag vet vilka detaljer jag aldrig skulle missa och vilka jag lätt ser förbi.

Med erfarenhet kommer prioriteringar och jag har gjort mina misstag. Dyra sådana, och dom tänker jag aldrig göra om. Så om skydden är skitiga när det är dags att rida ut är det mitt minsta problem. Det enda som är viktigt är att dom mår bra och att jag gör allt vad jag kan för att det ska förbli så. 

IMG_7721
Foto: Alexandra Sjöblom ©

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s